Kognitiv Beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi har blivit den mest använda terpiformen i USA och är historiens mest noggrant undersökta psykoterapi.
Studier visar att det är den mest effektiva behandlingsformen för oro, ångest och depression. Blyghet, rädslor, fobier, stress och tvång är andra områden där KBT visat sig vara effektiv. Metoden beskrivs ibland som "konsten att göra det som fungerar för klienten" eller "sanningen skall göra dig fri".
Här fokuserar vi inte på det som ligger långt bak i tiden, utan vi tar tag i ditt nuvarande problem på ett mycket tydligt och konkret sätt.

KBT bygger på tre enkla idéer, nämligen

1. Du känner som du tänker.
Exempel: Du ska tala inför en grupp och i ditt huvud pågår följande diskussion. "Det kommer aldrig att gå. Jag kommer av mig. De kommer att skratta åt mig. Det finns säkert personer här som kan detta bättre än jag" osv.osv
Hur känns det då?

2. Det du tänker och känner styr ditt handlande.
När du är mitt uppe i oron, ångesten eller depressionen intalar du dig själv saker som inte är sanna. Det blir "tankefel". När du känner dig orolig beror det inte på att du är orolig. Det beror på att du tänker på något som gör dig orolig.
Exempel: Med ovanstående tankar och känslor kommer du förmodligen att vara ofokuserad, darrig och nervös, osäker på ämnet, lägga energi på hur folk ser ut istället för att tänka på vad du ska säga och därmed tappa tråden, rodna, ge ett osäkert intryck och tappa lyssnare.

3. När du ändrar ditt sätt att tänka, kan du ändra hur du känner dig.
Exempel: -"Nu ska jag tala inför en stor grupp människor, så det är bäst att jag förbereder mig väl både på vad jag ska säga och på eventuella frågor de kan ställa. Jag ska ta på mig något jag känner mig bekväm i. Jag ska skriva stödord på små lappar och tänka på att tala lugnt och tydligt. Så roligt att så många vill komma och lyssna på vad jag har att säga!"
"

Du kanske tycker det verkar väl enkelt, men jag ville ge dig ett lättförståligt prov på hur vi människor fungerar.
Vi har ju både medvetna och omedvetna tankar som kan ställa till det för oss.
Genom kognitiv beteendeterapi tar du makten över de känslor och beteenden som hindrar dig från att leva ett bra liv.
Jag hjälper dig framåt

Vill du veta mer?

Bild tagen inifrån Jesusstatyns huvud i Cochabamba, Bolivia